WHY DECLUTTERED SPACES BRING YOU PEACE OF MIND –

‘Sinds ik ben gaan ontspullen, voelt mijn huis zoveel kalmer aan’. Herkenbaar? Wat maakt nou dat gevoel van kalmte, dat ontstaat wanneer we afstand nemen van de spullen die niet langer bijdragen aan een emotioneel of praktisch doel in ons leven?

Ik denk dat het gevoel van rust voornamelijk te verklaren is vanuit het volgende. Bijna ieder item in ons bezit, is gekoppeld aan een actie. Dit klinkt gek, maar kijk eens naar de volgende voorbeelden:

  • Kleding die gedragen wil worden
  • Cosmetica die gebruikt of uitgeprobeerd wil worden
  • Een instrument dat bespeeld wil worden
  • Een stapel foto’s die nog in dat fotoalbum geplakt moeten worden

Bijna ieder item dat we bezitten moet gedragen, onderhouden, schoongemaakt of gebruikt worden. Zelfs als je al deze items netjes opgeborgen hebt. Dan nóg kan je op je deze items zien staan en geconfronteerd worden met het feit dat je die spullen nog steeds moet verkopen/doneren of er simpelweg gewoon nooit iets mee doet. 

Wanneer jij door je huis loopt, krijg je (vaak onbewust) een hoop boodschappen binnen van de spullen om je heen. Met ‘boodschappen’ bedoel ik de gedachten die in je hoofd oppoppen en een actie vereisen (‘Ik heb dat nieuwe gezichtsmasker nog steeds niet gebruikt en het ligt er al weken, ik moet ook écht dat boek gaan lezen dat ik gekregen heb. Oh, die stapel wasgoed moet ook nog opgeruimd worden’. Al deze boodschappen kunnen ervoor zorgen dat je continu het gevoel hebt iets te ‘moeten’, wanneer je thuis bent. En dat veroorzaakt onrust! 

Dit is precies waarom ontspullen zoveel rust geeft. Wanneer je je leefruimte ontspult, zul je minder spullen overhouden. Minder spullen betekent minder items die onderhoud vereisen en minder boodschappen die je het gevoel geven dat je continu iets móét doen. Daardoor houd je meer tijd over om te genieten van ervaringen, in plaats van spullen. Ik help je graag om dit te bereiken!

Berichten gemaakt 2

Eén gedachte over “WHY DECLUTTERED SPACES BRING YOU PEACE OF MIND –

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven
NL